2014. november 1., szombat

BKV... izé, TCL

Az egyetemek közötti nagy távolság okán rendszeresen használnom kell a tömegközlekedést. A helyi vállalatot TCL-nek hívják (Transports en commun lyonnais). A hálózat alapvetően jó, persze a város Budapestnél jóval kisebb, így arányosan kevesebb járat van. Metró, busz, troli és villamos egyaránt üzemel, én továbbra is a kötött pályát preferálom, még ha nem is jellemzőek a nagy dugók. Ami feltűnt, hogy a vonalak elég hosszúak, gyakran az egész várost átszelik, elmennek a világvégi agglomerációba is. Négy metróvonal van, ráadásul a pesti 4-es metró átadásáig hosszabb hálózattal, mint az otthoni (32 km)! A metrók különlegessége, hogy gumikerekesek, ami elsőre furcsa, de a komfort gyorsan megszokható. :) (Asszem a  franciák szeretik a kényelmes dolgokat :) )
Gumikerék vasúton

Az egyik (a leghosszabb) metróvonal ráadásul teljesen automatikus, így az eleje egy nagy plexibuborék, ahonnan lehet mozizni a sötétséget az alagútban vagy menő onboard videókat gyártani :D



A metrók kapacitása azonban véleményem szerint eléggé alultervezett, csúcsidőben gyakori, hogy sokan nem férnek fel a szerelvényre. Ezt enyhíti, hogy 3-5 percenként közlekedik ilyenkor, de a heringezés így sem kellemes... Más időpontokban normálisan el lehet férni szerencsére.

A T1 villamost használom leggyakrabban, ami áthalad a campuson, így ez a legkézenfekvőbb utazási mód számomra. Az eléggé fura orrot nehéz volt megszokni, de legalább egyedivé teszi a viliket.
Amit a metrónál és busznál se tudok megérteni, hogy egyszerűen kevés a kapaszkodó, ami tömeg esetén nem igazán biztonságos-kényelmes. Cserébe szellős a beltér.
Fura hernyó

A kötöttpályán a kijelzők mutatják a hátralevő időt, és a járatok is elég pontosan közlekednek, de ez asszem elvárható.

Ami itt nagy hiányosság és otthon nagyon jól működik, az éjszakai járatok rendszere. Itt 4 db buszjárat képiseli ezt, amelyek óránként egyszer, jól megtömve közlekednek, ráadásul csak csütörtök-vasárnap közt! Ehhez képest a BKV elég jól összehangolt éjjeli hálózata egy álom...

A buszokat most kihagytam, ezért elnézést kérek, de annyira nem mozgatták meg a fantáziámat, busznak jók, de mivel az egy órás út utolsó 20 perceit utazom vele, általában addigra apátiába süllyedek és csak az érdekel, hogy odaérjek már...  :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése