2014. október 24., péntek

Képválogatás

Az elmúlt hetekből összegyűlt pár kép, amit nem raknék ki facebookra, de érdekes lehet :)

Először is az egyetemről:

Pár hete volt a diplomaosztó a végzetteknek, mindenkiről külön csináltak egy pár diás bemutatkozást és hogy milyen témában írta a diplomáját, valamint kérdezték őket a jövőbeli tervekről. Jó volt látni, hogy milyen változatos tudományterületeken folyt munka a szén nanocsövektől a mikrofluidikás érzékelőkig. További reményre ad okot, hogy a végzettek felét már fel is vették PhD vagy céges helyekre.


A tavasszal végzettek - a világ minden tájáról

Az egyetemen közben a gyakorlati órák is elkezdődtek, egyelőre még kevés alkalom volt, de a korlátozott lehetőségek ellenére nagyon érdekesek voltak.

A pásztázó elektronmikroszkópos gyakorlat elsőre nem tűnt nagy számnak, de érdekes volt a különböző anyagok vizsgálata, ráadásul szabad kezet kaptunk, magunknak kellett megoldani a felmerülő problémákat, hogy mit kell állítani a jobb kép érdekében. Ha az órán nem is figyeltem túlzottan, az itteniek mindenképpen megmaradnak :)
Például ez a kis gömböcskét a képen egy lemez oldalán találtuk, 500x-os nagyítás alatt látható, ami messze van az eszköz igazi tudásától, az akár 5000 - 10 000x-es nagyítástól.

Pásztázó elektronmikroszkóp
 A mikrotechnológiai laborban a beöltözés volt az igazán menő dolog. :)
A célja leginkább a belső légtér és környezet tisztaságának megőrzése, mintsem az ember védelme. Mivel itt nanométeres precizitással módosítják-alkotják meg a különböző chipek, lapkák felületét, minden szennyeződés gondot okozhat. A tipikus rétegvastagság itt a laborban 30-60 nanométer, ehhez képest egy porszem 100 mikron nagyságú! Ezért a levegőt alaposan szűrik és túlnyomás van bent a környezethez képest.
Mindenesetre jól néz ki :)
Általánosságban az egyetem épületei kívülről nincsenek a legjobb formában, egy festés-takarítás alaposan rájuk férne. Belül azonban korrekten fel vannak szerelve és a laborok felújítva, sok eszköz áll rendelkezésre.

Aztán voltunk kirándulni a Lyon körüli egyik kisebb hegységben, 600 m szintkülönbséget tettünk meg felfelé, de a látvány és a jó idő kárpótolt.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése