2016. július 6., szerda

Tudomány(ok)oskodás

Most, hogy már kevesebb, mint három hónap van hátra az itt-tartózkodásomból, mit is csinálok tulajdonképpen?

A lyoni mesterképzés menetrendje szerint az utolsó vizsgáink februárban voltak, márciustól szeptemberig lehet dolgozni a diplomatémán, aminek a végén értelemszerűen be kell adni a diplomamunkát, meg kell védeni és utána hozzád is vágják a fokozatot. (szerencsémre nincs záróvizsga, szigorlat, vagy hasonló)

Még tavaly év végén vettem fel a kapcsolatot a TU Delft egyik professzorával, aki ajánlott egy témát és végül így kötöttem ki itt Delftben (a francia egyetem ad valamennyi ösztöndíjat is hozzá). A téma "Polymer biosensor platform for the detection of bacterial pathogens from drinking water", vagyis egy polimer alapú bioszenzor létrehozása a cél baktériumok érzékelésére (vízben). 

Ez a projekt gyakorlatilag teljesen az alapoktól indult és csak én dolgozom rajta. Elég nagy kihívás egy ilyen eszköz kifejlesztése, majdnem egy doktori dolgozat kereteit is kitöltené. Így a reális cél számomra az alapkutatás elvégzése - hogyan lehet létrehozni egy ilyen eszközt, majd egy valamennyire működő prototípus létrehozásával az elmélet bizonyítása. 

Ez már csak azért is nehéz, mert bár többféle szenzor is létezik a szakirodalomban baktériumok észlelésére, egy frappánsan egyszerű (és potenciálisan olcsó) megoldást szeretnék alkalmazni, amiről viszont nincsen sok eredmény, nagyon kevés cikk foglalkozik vele. Emiatt a végbemenő folyamatok sem teljesen ismertek, ami még jobban megnehezíti a feladatot. A projekthez leginkább elektrokémiai és biológiai/biokémiai tudásra van szükség, ugyanakkor a különböző anyagvizsgálati módszerek ismerete is szükséges.

Faculty of Mechanical, Maritime and Materials Engineering

A fő "lelőhelyem" az egyetem 3ME fakulása (gépész-, tengeri- és anyagmérnöki kar), ezen belül a PME (Precision Microengineering) tanszék MNE (Micro-Nanoengineering) csoportjának tagja vagyok. Az iroda, a témavezetőm, a tisztatér, a szükséges műszerek egy része és a kémia labor itt található, így itt ügyködök a legtöbbet.


Kémialabor és a kísérleti összeállítás

Ezek azok a bizonyos chipek, inkább elektródák
Egy kis plazmaállapotú argon
Maga az eljárás pedig a katódporlasztás
A chipeket utána elektronmikroszkóppal vizsgáltam.
Azonban itt nem lehet biológiai mintákkal - baktériumokkal - dolgozni, ez csak az erre kijelölt, ún. ML-1 laborokban lehetséges. Itt az Applied Sciences (Alkalmazott tudományok) fakultás Bionanoscience csoportja "fogadott be", az ő biolaborjukat és egyes eszközeiket használhatom. Nemrég azonban elköltöztették az egész épületnyi kutatóintézetet az újonnan átadott épületbe, ami még annyira nincs kész, hogy sok helyen még az épületgépészeten dolgoznak. Így aztán gyakorlatilag semmilyen eszköz nincs a helyén, nehézkes értékelhető munkát végezni.

Nem találtam normális képet róla, mindenesetre jó nagy épület.
Ez még a régi biolabor, az új az ígéretek szerint kevésbé lesz zsúfolt.
Izgalmas, de ugyanakkor nehéz is mindkét csoporttal együtt dolgozni - a gépészkaron nem értenek a biológiához, a biológusok meg az elektrokémiához :) Sajnos technikai problémák is bármikor előfordulnak, hol egy eszköz romlott el, hol kifogytak alapanyagok... de összességében remélem, a munka lényeges részével készen leszek időben.


Szabadidőmben meg az EFPL Space Mission Design and Operations kurzusát követem edx-en, mert a jó diák holtig tanul! :)
(update: azóta be is fejeztem, mindenkinek ajánlom, akit érdekel az űrrepülés fizikája és egy csomó érdekes információ az űrutazásról)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése