2015. december 14., hétfő

Decemberi napló

Amilyen rövidnek ígérkezik a december, annyira eseménydús is!

Rögtön hónap elején jeletkeztem kísérleti alanynak egy tesztre. Leginkább a híres cukorka-teszthez tudnám hasonlítani, ahol a késletetett jutalmazást vizsgálták. Nekem különböző mennyiségű m&m's-ek között kellett választani, a nagyobb adagért várni kellett különböző időtartamokat, hasonlóan az eredetihez (de nem ehettem meg őket sajnos!). Úgyhogy szerencsére semmi veszélyes tennivaló nem volt. :) A poén az volt, hogy a végén kaptam egy zsacskónyi m&m's-t, úgyhogy pár napra megvolt az édességadag! :)

Érdekesség, hogy itt Lyonban a neurológiai-élettani kutatásokhoz gyakran az egyetemisták közül toboroznak kísérleti alanyokat, ugyebár némi pénzért sok mindenre hajlandó az ember... Egy több hetes étkezési (=hizlalási) kísérletért ezer eurókat is le lehet akasztani, de az átlag térítés 10-50€ közt van.

Még november végén az egyetemi repüléstani (van normális magyar szó az aeronautics-ra??) "szakkörrel" elmentünk a lyoni modellező klubba, ahol távirányítású repülőket és drónokat szemléztünk. Nagyon menő mini reptéren üzemel a várostól keletre, szabályos gurulóúttal  :) Szép időnk volt, így jó sokan voltak kint repülni. "Szöcskétől" kezdve házilag épített, sugárhajtóműves vadászig minden volt, ami szem-száj ingere. (Sajnos az igazi "nagyvasak" pont nem volak kint.) És sajnos be kell vallani, az elekromos motor lehet baromi jó, de amikor beindították a picike sugárhajtóművet, az továbbra is libabőröztető...

Csúcsforgalom
 

 

Naplemente alacsonyrepüléssel

Quadcopterekből kevesebb volt, de elég menő, VR-szemüveges verzióval röpködtek. (Újabb költői kérdés: mi a helyes magyar átirat? A "kvadkopter" hülyén néz ki. Talán a "drón" lesz a jó, de az meg nem pontosan jelöli. )

 

December első hétvégéjén pedig végre megjött Lili látogatóba! Eredetileg a Fête des Lumières-re jött volna, sajnos idén törölték a nagyszabású eseményt, az áldozatokra emlékeztek helyette.  (Igazából a terrorveszély miatt, de ezt nem mondták ki hangosan.) Sebaj, így is megnéztük a legtöbb látnivalót, az állatkerttől a szépművészetiig, majdnem 3 napon keresztül. És a hasunkat is szeretjük, úgyhogy nem maradhatott ki gofri, palacsinta, macaron és "tarte aux pralines de Lyon", egyebek mellett :P





A repülő Genfből indult haza, így utolsó nap még körülnéztünk kicsit ott is. Az idő elég vacak volt, köd és nagyon hideg, úgyhogy a városnézés leginkább fűtött helyek közötti mozgással telt :) A legfontosabb dolgokat legalább kívülről sikerült megnézni. Nagyon szép, leginkább egy francia nyelvű német stílusú város, minden sarkon óra- és egyéb luxuscikk-üzletekkel. Sajnos minden rettentő drága. Jobb időben valószínűleg sokkal nagyobb élmény, most sajnos csak átrohanni volt idő.


A Jet d'Eau-t teljesen eltakarta a köd, úgyhogy inkább kacsákat fotóztam.
Több magyar vonatkozása is van a városnak: a Reformáció Falán Bocskay is szerepel. A többek közt magyarországi vallásszabadságot biztosító bécsi béke az ő vívmánya volt.  
A szobor Erzsébet királynő meggyilkolásának állít emléket.

Itt már Tesla-kereskedés is van :) Ha valahol, akkor itt tuti van fizetőképes közönség.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése