2015. október 16., péntek

Egy kis betekintés a falak közé

Az oka annak, hogy eddig nem írtam még részletesebben az aktuális félévről az, hogy a múlt hétig nem kezdődött még el minden órám. Most, hogy már teljes gőzzel megy az oktatás, hirtelen kevés lett a szabadidőm az íráshoz.

A rendszer kicsit eltérő az otthonitól. A képzés "különc" volta miatt nincsenek hagyományos kötelező és szabvál tárgyak, hanem egy listából a két fajta kreditértékű tárgyak közül kell összeválogatni a téged érdeklőeket. 

Valahogy így:















Pluszban még van pár kötelező, mint szerzői jog, különböző szemináriumok meg egy projektfeladat. Ez így önmagában elég fantáziaszegénynek tűnhet és én is így érzem. (Jó, tudom, örüljek, hogy van mit tanulni!) A képzés leginkább "Master of Semiconductor"-nak tűnik és igazság szerint elegem van a sok félvezetős tárgyból. A nanotechnológáknak van az anyagtudományhoz kapcsolódó, egyébként széles felhasználási területe, de engem nem köt lel annyira, amennyire hangsúlyosan szerepel. Persze ennek az is az oka, hogy nem értek hozzá annyira, amennyire kéne. :)

Sajnos mivel muszáj választani, ezért a legkisebb rossz elvét próbáltam követni. Nem a legszerencsésebb, de így talán átmegyek mindenből.

Szóval:

Nano-optics and biophotonics
A fotonika egy viszonylag új terület, de az optikai kábeles internetről mindenki hallhatott már. A nanoméretű struktúrák és a fény kölcsönhatásai, valamint ezek alkalmazásai a  fő téma. A napelemek, fotonikus áramkörök és egyes érzékelő eszközök is szóba kerülnek.

Surface Analysis Methods
A tanár nagyon vicces és módszeresen halad, végre egy élvezetes óra! Az anyagok, felületek különböző, nem-optikai - elektron és röntgensugárzás alapú - vizsgálati módszerei, ezek fizikája és felhasználásai a téma. Csak úgy záproznak a rövidítések: XPS, AES, TOF-SIMS, EPMA...

Micro and Nanofluidics
Katasztrofális, ami különösen elszomorít. Sok hasznos dolgot lehetne itt tanulni. A tanár nem képes az anyag ledarálásán kívül másra és ráadásul amit lead, azt sem tudom elhelyezni rendesen. A bionika BSc-n is volt hasonló tárgyam (Áramlástan), azt szerettem annak ellenére, hogy igencsak izzasztó volt.

Biosensors and biochips
A változazosság kedvéért még egy nagyon jó tárgy! A kedvenc témám! A prof rengeteg gondolkodós feladattal fűszerezi az órát és jól felépítve mutatja be a dolgokat,

Multi-physics-system integration
Uncsi... Nagyon vontatott és nem egészen értem, mire fog kilyukadni.

Solar cells Photovoltaics
Egész jó, a napelemek fizikájáról, különböző generációiról meg persze a legújabb ksérleti technológiákról szól. Inkább muszájból vettem fel, de egész érdekes.

Nanoelectronics
Na már nem is számolom, hányadik félvezetős tárgy, de a prof jól magyaráz, nekem kell a kredit, úgyhogy marad. :)

Cell engineering
Egyelőre még nem volt több, mint egy sima biológiaóra. A fő téma sejtek manipulálása, felhasználása külnböző kísérleti rendszerekben (mikrofluidika, chipek),  Lesz szó szövetek tervezéséről, laboratóriumi létrehozásáról is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése