2015. január 18., vasárnap

Interstellar

A héten volt alkalmam moziban megnézni a hatalmas médiakampánnyal beharangozott alkotást eredeti (angol) hanggal és francia feliratokkal (asszem ez az ultimate nyelvgyakorlás :) ).

A mozizás már eleve furán indult, a tömeg az ajtó kinyitása után székfoglalósdit játszott, szóval versenyezni kellett a jó helyekért. A következő furcsaság, hogy a reklámok között a Far Cry 4 is ott volt egy hosszú trailerrel, számítógépes játékot még nem láttam (moziban vagy tv-ben) reklámozni!

A film maga ambivalens érzéseket hagyott bennem. Külön szedném a technikai és dramaturgiai meglátásokat. A történetet nem írom le, minden hibája ellenére egy jó film lett, érdemes megnézni. Szóval innentől úgy veszem, hogy aki olvassa, az látta is a filmet :)

A film egy sci-fi eposz, ehhez hasonlóan epikus hosszúsággal, de még így is vannak kidolgozatlan szálak, logikai bukfencek, főleg az elején, amikor még a Földön zajlanak az események. A túl sok, vagy inkább túlzottan érzelmessé hangolt részek egy idő után elvesztették a hatásukat és kicsit már unalmas volt. Hasonlóan, kevesebb monumentális zene jobb lett volna. Hans Zimmer ezúttal túllőtt a célon, minden rázós szituációban, dübörgött a Dolby Surround. Szerintem a főhősünknek meg kellett volna halnia a végén, a szirupos befejezés már túl sok volt nekem.

Cserébe a látvány lenyűgöző, már ezért érdemes volt eljönni moziba. A Szaturnusz elérésétől végig gyönyörűek az űrbeli képek. A fekete lyuk is áll-leejtően szép, brutális, nagyon király. Az űrbeli mozgások korrektül néznek ki.


Most jön a szőrszálhasogatás:

Az idődilatáció jó és ötletes elem, ráadásul eléggé realisztikus, de itt is túlhúzták a megvalósítást az "1 óra telik el, amíg a Földön 7 év"-vel a vizes bolygón. Egy ilyen durva idődilatáció már belül lenne a fekete lyuk eseményhorizontján. Egyáltalán, minek leszállni a vizes bolygón, amikor a megacunamit az űrből is látni kéne, nem beszélve az érzékelőkről és robotokról? A felszínt végigfotózni nem nagy kunszt. Nem beszélve arról, hogy  hamarosan valószínűleg darabokra szakad a bolygó a durva gravitációs vonzás miatt.

A jeges bolygón eleve a fagyott felhők jelenléte a légkörben (WTF?), és ugyancsak, egy szimpla robot meg tudná állapítani, hogy a bolygó tök lakhatatlan.

A leszállóegység teljesen a dizájnerek agyszüleménye, gyakorlatilag üzemanyag nélkül közlekedik. A Földről ugye egy bazinagy rakéta juttatta fel az állomáshoz, (ez rendben van), míg a külső bolygókon önerőből, vidáman feljut orbitális pályára (itt ugyanúgy egy hasonlóan bazinagy rakéta kéne, mivelhogy a gravitáció nem számottevően kisebb...). Ugyanez igaz a teherszállító izére. Utána még ráadásul visszaemelik vele a fő űrhajót szuborbitálisról a megfelelő pályára (eh...), az egész "a magányos tudós megőrül és ámokfutásba kezd" rész teljesen felesleges izgalomkeltés egy elég gagyi motivációval.  Sajnos több ehhez hasonló, a valóságtól elrugaszkodott rész van a film második felében. 



Az exobolygók mintha egymás mellett lennének (mint a Föld-Hold távolság), eljutni az egyikről a másikra az űrhajó újratöltését igényelné a valóságban. A leszállások a bolygókra pedig feleslegesek. Ilyenkor egy rover (robot) lebocsátása megoldja ugyanazon feladatokat és nem kockáztat emberéletet, főleg, ha szűkén vannak az üzemanyagnak és legénységnek is. Oké, a robotok, TARS és CASE menő volt, azt meg kell hagyni. :)

Megtévesztő, hogy Kip Thorne volt a tudományos munkatárs a film során, és a filmet is a realisztikusságával hirdetik. A fekete lyuk és a féregjárat kidolgozásában vett részt, amelyek tényleg lenyűgözőek lettek. Más esetekben azonban Nolan a saját feje után ment sajnos.


Kár, hogy a forgatókönyv butaságai bosszantóak, a közepe felé pedig kicsit unalmas is lehet, egyébként nagyon élveztem volna. Azt meg tudom érteni, hogy a történetet valamennyire előtérbe kellett helyezni a realisztikus fizikával szemben, de időnként szükségtelen és a végkimenetel szempontjából nem túl fontos epizódok is bekerültek. Ugyanakkor elvileg kivágtak részeket, mert így is nagyon hosszú lett a film.

Összegzésül, ha nem a realitást nézed, nagyszerű űreposz, gyönyörű látvánnyal (mondtam már, hogy brutálisan szép?), de ha reális sci-fit vársz, akkor elég nagy csalódás. Van, amiben pedig túl sok: hangerőben, drámában, feleslegesnek érződő problémákban,a főhős életének hosszában. :) Nagyon akarták, hogy drámai és fordulatos legyen, de nekem néha inkább kínos volt. Ettől függetlenül remek vizuális és technikai inspiráció és gondolkodtató témák szerepelnek benne. A sci-fi rajongó bennem 8/10-et ad rá, a mérnök énem 6/10-et: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése