2016. május 6., péntek

Koningsdag


A Koningsdag, vagyis a holland király születésnapja (most éppen) április 27-én volt esedékes. (Előtte egy sor királynő uralkodott - így értelemszerűen Koninginnedagot ünnepeltek - és egységesen április 30-án tartották az ünnepet, maga az esemény is sokat alakult az idők során.) Egy sor hagyomány kapcsolódik a naphoz, ilyenkor mindenki bolhapiacon kínálja a feleslegessé vált használati tárgyait, a gyerekek a játékokat. Inkább a szokás, mintsem maga a haszonszerzés a cél, jó alkalom a szomszédokkal és ismerősökkel való interakcióra. Minden városban koncerteket és egyéb programokat szerveznek és persze tele van a belváros a legkülönfélébb kajás standokkal. Hagyomány ugyancsak a narancsszínű öltözet és a legkülönfélébb kiegészítők hordása ezen a napon, így narancsba borul az egész város. A kötelező narancsszín sütik, csokik mellett az édesszájú hollandok minden étele megtalálható: Stroopwaffel, belga waffel, poffertjes és tompouces (ez egyébként nagyon hasonlít az otthoni franciakrémeshez!), csak hogy párat említsek.

A legnépszerűbb célpont persze Amszterdam, ahol ilyenkor mozdulni sem lehet a tömegtől és a partizás egészen elborult méreteket ölt. A rossz idő miatt csak a helyi delfti eseményeket látogattam meg a délután (abban a pár órában, amíg nem zuhogott az eső), de ez is nagyon jó hangulatú volt. Leginkább egy 
Szigettel ötvözött május 1-ként tudnám leírni, mindenhol sör és kaja, sok helyen pedig garázszenekarok, fiúbandák rockfeldolgozásokat, RHCP nótákat és még sok mást játszottak.

A csöpögő eső ellenére nagyon jó hangulat volt és bár a bolhapiac nem igazán volt jelen, a belváros így is tömve volt emberekkel. A narancs annyira nem dominált a tömegben, de mindent lehetett kapni narancsszínben persze:


A legmenőbb a répa srác volt :) A többi képen pedig némi bolhapiac:

 

Waffel minden mennyiségben, a stroopwaffelt pedig ott helyben csinálják neked:


És persze a cserkészek sem maradtak otthon:

 

 A főtéren volt a nagyszínpad persze:


De az utcákban fiúbandák és öreg rockerek is zenéltek:


De voltak, akik egy Let It Go-feldolgozással keresték meg az uzsonnapénzt:


Vagy csak egyszerűen buli volt:
Itt már nagy buli volt szeletelős zenére, bár a képen kevésbé látszik :)
 Aztán olyan este 7 körül a szakadó eső mindenkit hazazavart...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése